Peter Leth-Larsen

Fotograf

To ryk og en aflevering

RUGBY er kæmpestort ude i verden. En hooligan sport for gentlemen. I Danmark fylder sporten ikke meget – og det er synd, for man kan lære meget af rugby-ånden.

Af Peter Leth-Larsen

ERRITSØ: Der står en strid, kold vind hen over den sjaskede græsbane. De få tilskuere, som følger med, er alle trukket ind i det lune klubhus. Det er begyndt at regne. Ikke voldsomt, men den der slags finregn, som alligevel gennembløder én på få øjeblikke.

Det ænser de sammenbidte, beskidte spillere inde på banen ikke. Deres arme og ben er smurt ind i mudder. Én har fået næseblod, men har ikke opdaget det endnu.

Rugby - FOTO: Peter Leth-Larsen
Den lille rugbyklub i Erritsø hører i dag til blandt landets bedste. Af dem er der i øjeblikket otte. Klubben har ambitioner om at blive bedre og større. Det kræver at mindsettet skal ændres fra hygge til hårdt arbejde, fortæller formand Perrti Frandsen.

Drengene i Erritsø GIF Rugby har fået besøg af Roskilde Vikings i årets første træningskamp.

Michael Klæsøe ligger tværet ud i græsset under en bunke mænd i en forvirring af gribende hænder. Bolden presses bagud til nærmeste frie medspiller, som i løb bringer den op ad banen.

En hurtig aflevering skråt bagud til næste mand, som kun når få meter frem, før han grundigt trækkes ned i smattet af en modspiller.

Rugby - FOTO: Peter Leth-Larsen
Tidligere træner Michael Klæsøe er på vej mod de 50 år. Hverken det eller den pacemaker, han har fået indopereret, kan dog holde holde ham tilbage fra at dyrke eliteidræt.

Rugby er en kontaktsport, som kiler sig ind et sted mellem fodbold og håndbold. Eneste beskyttelse er tandbeskyttere, måske en blød hjelm og en T-shirt med forstærkninger ved skuldre og ribben. Men rugby er, trods sin fysiske fremtoning, faktisk ikke en voldelig sport.

-Rugby er en hooligansport for gentlemen, fortæller klubbens formand, Perrti Frandsen. -Alle aggressioner udleves på banen -og bliver på banen. Ligeså snart sidelinjen krydses, er man gode venner.

Rugby - FOTO: Peter Leth-Larsen
Rugby er en hooligansport for gentlemen. Erritsø GIF Rugby og Roskilde Vikings brugte en træningskamp på at finpudse formen inden sæsonstart. Michael Axø stikker hovedet frem mellem sine medspillere i klyngen – den såkaldte stolpe og hookeren – som han binder sig til med et solidt greb i bukselinningerne.

Det understreges, når de dystende hold mødes i en obligatorisk tredje halvleg, hvor hjemmeholdet beværter udeholdet med mad og ikke mindst øl. Gerne i rigelige mængder, men aldrig for meget..

Det er en social sport, hvor sammenhold, ordentlighed, respekt og accept fylder. ” Venskab uden kendskab” er klubbens motto. Her er man velkommen uanset nationalitet, religion eller social status. Høj, lav, tyk, tynd. Der er brug for alle, så længe man vil sporten og fællesskabet.

Der er højt til loftet hos Erritsø GIF Rugby, som med stolthed karakteriserer sig selv som lidt af et integrationsprojekt. Klubben har medlemmer fra blandt andet Fiji, Frankrig og Storbritannien.

Rugby - FOTO: Peter Leth-Larsen
Roskildes spillende træner, newzealænderen Nick Catt, får så tit næseblod, at han nærmest ikke bemærker det længere.


Klyngens anatomi

De to dyngvåde hold er ved at danne en klynge. Spillerne former en slags kuppel af svedige kroppe.

Den ovale bold kastes ind under spillerne og en særpræget holddans om at erobre bolden og føre den baglæns gennem virvarret af ben tager sin begyndelse.

Rugby - FOTO: Peter Leth-Larsen
Efter hver eneste rugbykamp verden over klappes begge hold ud af banen. Den symbolske handling markerer, at de stridigheder, der måtte være opbygget på banen, bliver på banen. Udenfor er man gode venner, som kan nyde en øl sammen.

Spillerne i klyngen låser hinanden ved at strække armene ind mellem benene på medspilleren og gribe fat i bukselinningen under navlen.

Dét ville gutterne prøve nøgne en dag. Det kostede Jimmi tre sting i kalorius. Der var jo ikke var noget tøj at gribe fat i..