Peter Leth-Larsen

Fotograf

Om

Pressefotograf Peter Leth-Larsen
Peter Leth-Larsen

Billeder kan fortælle historier. De kan indfange stemninger og må meget gerne efterlade beskueren med en følelse af indlevelse. Jeg vil gerne lave billeder med kant. Jeg kan godt lide, at der er et lille twist, så der kommer et smil på læben hos beskueren.

Hvis man opfatter billeder som en form for kommunikation, skal der være et budskab, og hvis billedet ikke kan afkodes eller aflæses både klart og også gerne med en vis pondus, så er billederne ofte ligegyldige og bliver til fyld, som ingen har glæde af.

Lindøværftet - FOTO: Peter Leth-Larsen
Lindøværftet var i mange år landets største industriarbejdsplads med flere tusinde ansatte.
I 2012 lagde det sidste nybyggede skib fra kajen i Munkebo.

Jeg har siden 1991 levet professionelt af mit fotografi, som favner alt fra billeder af sportsudøvere, vandmænd, naturscenerier og politikere i ind- og udland til koncerter og vagabonder. Jeg tror på høj faglighed, visioner og drømme. Centrum for mit virke har i mange år været Middelfart og Trekantsområdet, hvor jeg bor, men har bl.a. dækket OL i Beijing 2008 og EM i fodbold. Så har du en opgave til mig i udlandet, klarer jeg også det.

Fra foråret 2011 fulgte jeg lukningen af Lindø Værftet, der engang var Danmarks største industriarbejdsplads – en arbejdsplads for tusinder af fynboer og fødested for nogle af verdens mægtigste containerskibe. Her mødte jeg de sidste værftsarbejdere, fik et kig ind i kantinen, hvor der i årenes løb er blevet spillet meget kort, i malerhallen, der mest lignede noget fra en science fiction-film, og i svejsehallerne, hvor gnisterne spruttede. Det kom der en bog – “En Svanesang – Billeder fra Lindø” – samt en fotoudstilling ud af. Udstillingen blev vist på bl.a. Brandts i Odense Industrimuseet i Horsens og Metalskolen i Jørlunde.

Rugby - FOTO: Peter Leth-Larsen
Rugby er en hooligansport for gentlemen. Erritsø GIF Rugby og Roskilde Vikings brugte en træningskamp på at finpudse formen inden sæsonstart. Michael Axø stikker hovedet frem mellem sine medspillere i klyngen – den såkaldte stolpe og hookeren – som han binder sig til med et solidt greb i bukselinningerne.

Mit arbejde er flere gange blevet anerkendt. Senest blev et af mine billeder præmieret ved Årets Pressefoto 2019 – et foto fra en sjaskvåd og mudret rugby-kamp i Erritsø.

I 2011 modtog jeg sammen med en kollega landets største journalistpris – Spadestiksprisen – for årets bedste stykke undersøgende journalistik om soldaten Jacob, som blev udsendt til Afghanistan.

Jamaicas løbegeni, Usain Bolt, var den absolutte sprintkonge ved OL Beijing, hvor han vandt tre guldmedaljer og slog tre verdensrekorder. Her jubler han efter sejren i mændenes 4 x 100 meter i tiden 37.10 sekunder.

Ved Årets Pressefoto 2008 blev et foto af en sejrende Usain Bolt efter sin verdensrekord i mændenes 4×100 meter også præmieret. 

Jeg er lidt af et madøre, som elsker at stå i køkkenet og kreere lækre retter, som jeg bagefter også nyder at indtage. Friske, nye asparges på en almindelig forårs-tirsdag, jomfruhummere på en sommer-onsdag og oksemørbrad med hjemmelavet bearnaise på en efterårs-torsdag. 

Jomfruhummer - FOTO: Peter Leth-Larsen
Jomfruhummer med perlebyg, grønne asparges, sommertrøffel og muslingeskum.

– Hvis fiskehandleren lokker med stenbiderrogn allerede i februar, så køber jeg dem sgu’! Jeg laver og spiser det, jeg har lyst til, når jeg har lyst til det. Familien har ikke så meget at skulle have sagt i den forbindelse. Ikke når det er mig, som laver maden. 

Bilferier, hvor familien bliver et sted et par dage, inden vi kører videre til et nyt, hører sammen med byture til bl.a. London, Berlin og andre europæiske byer til blandt de foretrukne ferieformer.